Cultuur onder vuur

0

Kort nadat nazi-Duitsland in mei 1940 Nederland binnenviel en de capitulatie een feit was, ging men op zoek naar geschikte locaties om de Duitse troepen onder te brengen. Een van die bolwerken werd het Koloniaal Instituut aan de Mauritskade in Amsterdam Oost. Grote delen van het gebouw werden gevorderd door de Ordnungspolizei. Culturele belangen zouden geen schade oplopen, zo werd overeengekomen,maar dat de ingebruikname impact had op de dagelijkse gang van zaken was onvermijdelijk.

Cultuur onder vuur vertelt de geschiedenis van het Koninklijke Instituut voor de Tropen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Over deze roerige periode doen vele verhalen de ronde, maar hiernaar was tot voor kort weinig gefundeerd onderzoek gedaan. Dit boek verkent wat nog toelaatbaar was binnen de grenzen van het Duitse bezettingsregime. Het beschrijft de co-existentie tussen een repressie-apparaat en cultureel en wetenschappelijk werk onder één dak, en de ontwikkeling van verzet in het hol van de leeuw.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
128
Laatste editie
07 juni 2012
Uitgeverij
Stichting LM Publishers
ISBN
9789460221941
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic