Daar komen de gekken

6

Kamran Nazeer is een autist. Toen hij vier jaar was, in 1982, schreven zijn ouders hem in op een kleine school in Manhattan, gespecialiseerd in autistische kinderen. Nazeer en zijn klasgenoten noemden zichzelf `de gekken .
Drieëntwintig jaar later besloot Nazeer, inmiddels zelf politiek adviseur, uit te zoeken wat er van zijn klasgenoten geworden was. Een speechschrijver die geen oogcontact durft te hebben, een fietskoerier die niet aangeraakt wil worden, een depressieveling die zelfmoord pleegde, en een computerexpert die zijn gevoelens door middel van handpoppen uitdrukt: samen tonen zij een verbluffend palet van gedragingen. Nazeer laat aan de hand van hun levens zien wat de beperkingen en moeilijkheden in het leven van een autist zijn, maar ook hoe de juiste behandelmethode de aandoening hanteerbaar kan maken. Uitgaande van zijn eigen ervaringen beschouwt hij de complexiteit van taal en conversatie, en de nuances van sociale omgang.
Een opmerkelijk, elegant geschreven boek dat veel onthult over autisme, en in het verlengde daarvan over menselijk gedrag in het algemeen.
Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Vertaald door
Dennis Keesmaat
Laatste editie
30 maart 2007
Uitgeverij
Uitgeverij De Arbeiderspers B.V.
ISBN
9789029564670
Advertentie

Lezersrecensies (2)

Recensie Daar komen de gekken

door: Sanne de Bresser 1 like
Ik vond dit een heerlijk boek om te lezen. Niet alleen was het op sommige vlakken erg herkenbaar voor iemand als ik die veel met autistische kinderen werkt, maar het verschaft ook een mooie theoretische achtergrond en geschiedenis rondom autisme. Ik vind dit dan ook een vrij volledig boek en erg...

Recensie Daar komen de gekken

door: Ellen IJzerman (prowisorio) 1 like
Het interessante van dit boek is o.a. dat je regelmatig over gedragingen en reacties van autisten leest, waarvan je moet constateren dat dat 'mechanismen' zijn die je zelf ook gebruikt. Minder opvallend, minder 'heftig', minder écht noodzakelijk om uit te voeren en daarom niet problematisch.. voor...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic