Advertentie

De brekerjongens

76
Rank 2518 Gelezen 91 Aan het lezen 5 Wil ik lezen 43 Favoriet 1 Recensies 5
Literatuur & Romans Spots 1 Top25's 4 Hebban 1000 998   Topics 0
'De brekerjongens' van Ellen Marie Wiseman: het rauwe verhaal over kinderarbeid in de mijnen en de hoopvolle strijd van een jonge vrouw voor gerechtigheid.

1912. Na het overlijden van haar ouders keert de 19-jarige Emma Malloy noodgedwongen terug naar haar geboorteplaats Coal River. Daar aangekomen wordt ze als een bediende behandeld door haar oom en tante en krijgt ze helemaal niets voor haar werk in de familiewinkel. Maar ze heeft het goed in vergelijking met de armoedige mijnwerkers die alleen tegen schandalig hoge prijzen voedsel, kleren en gereedschap kunnen kopen en de mensen met schulden die ze met lege handen terug naar huis moet sturen.

Maar het meest hartverscheurend om te zien zijn de brekerjongens die in het stadje leven; jonge kinderen die de hele dag kool uitzoeken aan een lopende band tussen gevaarlijke machines. Hun met roet besmeurde gezichten herinneren Emma aan haar broertje dat ze lang geleden verloor en er breekt iets in haar. Ze begint met het achterlaten van pakketten met voedsel bij de krotten en scheldt mijnwerkers hun schulden kwijt.

Met haar daden haalt ze zich de woede van de mijneigenaar en de politie op de hals, maar het leidt ook tot een verbond met een charismatische mijnwerker die aanbiedt haar te helpen de waarheid boven tafel te krijgen. De grens tussen wat legaal is en wat rechtvaardig vervaagt, en Emma riskeert alles om haar geweten te volgen.

Ellen Marie Wiseman schrijft over de lichtpuntjes in de zwartste bladzijden van de geschiedenis. Eerder schreef ze 'De pruimenboom' en 'Wat ze achterliet'.
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
368
Uitgeverij
Kok
Laatste editie
08 augustus 2017
ISBN
9789029726733 , 9789029726832 , 9789029727792
+

Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 20,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker

Door lezers

Feelgood Club / De vrienden van de Feelgood Club over: Het luisterboek
14 mei 2018 12 reacties
  Meer artikelen

Lezersrecensies (5)

Om te janken!

door: Son370 1 like
Aangrijpend verhaal en absoluut onvoorstelbaar in de huidige tijd dat destijds niet alleen volwassen mannen dit vreselijk ongezonde en zware werk moesten verrichten maar ook nog eens de hele jonge kinderen vanaf 5, 6 jaar werden in de donkere gevaarlijke mijnen ver onder de grond aan het werk gezet...
ebook

Uitbuiting van mijnwerkers

door: zencam 1 reactie 1 like
Nadat een jonge vrouw haar ouders verliest moet zij bij familie, die zij al jaren niet meer gezien heeft, onderdak zoeken. Zij staat verstelt van de toestand die er heerst onder de mijnwerkers. Zij komt op voor de rechtvaardigheid en een beter lot voor de mijnwerkers ma

Illegale wanpraktijken in de mijnen

door: Ideke 1 like
Wanneer Emma na de dood van haar ouders gedwongen moet worden opgenomen in het gezin van haar oom Otis en tante Ida, breekt er voor Emma een zware tijd aan. Ze komt weer terug in het mijndorpje waar 9 jaar geleden haar broertje door pesterijen is overleden. Nu wordt ze weer geconfronteerd met de...
ebook

Armoede en slavernij in de mijnen van Pennsylvania

door: Ingrid Zeeuwe 1 like
Emma Malloy ontdekt als zij na de dood van haar ouders terugkeert naar het mijnstadje in Pennsylvania waar haar familie vandaan komt dat de mijnwerkers er vreselijk uitgebuit worden. Zij besluit dat zij wil helpen deze toestanden aan de kaak te stellen en wint langzaam het vertrouwen van de arme...
luisterboek

Wantoestanden in de mijn

door: Nell 2 likes
Mooi verhaal, leest vlot en geeft goede beschrijvingen van de armoede en uitbuiting van de mijnwerkers en hun kinderen. Jammer, het eind lijkt meer op een sprookje, nogal onwaarschijnlijk. Alhoewel een boek van een christelijke uitgever, komt God en het geloof er nauwelijks aan te pas.
ebook

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook