De hemel in tegenlicht

0

450 jaar volksdevotie in het aartsbisdom Mechelen Boek bij de gelijknamige tentoonstelling (21/03-21/06/09, Lamot, Mechelen) Met reproducties van alle tentoongestelde religieuze objecten, opgediept uit kerken en kapellen tot in de onooglijkste dorpen van la Flandre profonde
In het boek naar aanleiding van 450 jaar aartsbisdom Mechelen wordt niet het voormalige katholieke machtscentrum in de kijker gezet, wel het aartsbisdom van gewone mensen, en de voorwerpen die aan hun geloofsbeleving uitdrukking gaven. Welke rol speelde de volksdevotie in de levens van onze groot- en voorouders? Hoe bepaalde het katholieke geloof in de zondeval, verlossing, en de talloze heiligen het beeld van gewone mensen op hun leven, geloof, lichaam of seksualiteit? En hoe vertaalde deze Vlaamse volksdevotie zich in de meest uiteenlopende en nu vaak 'exotisch' aandoende cultusobjecten? In zes essays worden deze en vele andere vragen vanuit antropologisch perspectief benaderd, en wordt de lezer uitgedaagd zich open te stellen voor de religieuze bezieling die onze westerse cultuur vroeger kenmerkte.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
280
Laatste editie
24 maart 2009
Uitgeverij
Lannoo Uitgeverij
ISBN
9789020982909
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic