De nieuwe wereld

0

Lang voor er sprake was van een verenigd Europa vormden de avant-gardekunstenaars een Europees netwerk van verwantschappen en amicaal plagiaat. An Paenhuysen brengt de Belgische avant-garde in kaart, die tot in kleine provinciesteden de wereld wilde veranderen. Avant-gardekunstenaars rekenden af met de burgerlijke cultuur en bouwden aan de toekomst. De Eerste Wereldoorlog had de oude zekerheden verpulverd. Het koortsachtige ritme van de modernisering bracht industrialisering, verstedelijking, democratisering en het ontstaan van een massacultuur met zich.
Die avant-garde was veel meer dan een artistiek project. Met haar kunst wilde zij een nieuwe wereld en een nieuwe mens vormgeven. Een tegencultuur met een eigen beweegruimte, levensstijl en lichaamstaal. In de schaduw van Berlijn en Parijs ontwikkelde zich ook in de Belgische periferie een avant-garde.
An Paenhuysen beschrijft op meeslepende wijze de eigensoortige moderniteit van de Belgische avant-garde. Zij toont hoe de decentralisatie van de Belgische avant-garde in ballingschap, in de randstad, op het platteland, in de tuinwijken, in de provinciesteden en zelfs in het `Bruges-la-Morte tot mengvormen leidde, aangepast aan de lokale omstandigheden. De canon overgenomen uit Berlijn en Parijs kreeg
een eigen betekenis in de periferie.

Een fascinerende geschiedenis van de Belgische avantgardekunst, van Paul van Ostaijen tot René Magritte.

An Paenhuysen werkt als historica en curator in Berlijn.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
381
Laatste editie
01 mei 2010
Uitgeverij
De Bezige Bij
ISBN
9789085422211
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic