De NSB

,

0

De NSB
Ontstaan en opkomst van de Nationaal Socialistische Beweging, 1931-1935
De NSB is het oersymbool van rechts-extremisme in Nederland. In dit boek wordt de ontstaansgeschiedenis van de NSB voor het eerst systematisch en met gebruikmaking van alle beschikbare archieven beschreven.
In het interbellum kwamen in Nederland allerlei kleine radicale partijen op, ge?nspireerd door het Italiaanse fascisme van Mussolini. De meeste verdwenen in korte tijd, doorgaans na inmenging van querulanten en politieke dwaallichten (de parallel met het heden dringt zich op).
De Nationaal Socialistische Beweging van ir. Anton Mussert, opgericht in 1931, was de eerste extreem-rechtse partij die langer standhield.
De historici Te Slaa en Klijn beschrijven hoe de NSB haar eigen nationale variant van het fascisme probeerde te ontwikkelen, maar zich niet kon onttrekken aan de invloed van Hitlers Derde Rijk. Het ?Nederlandsche nationaal-socialisme? kreeg daardoor steeds meer nazistische trekjes.
--------------------------------------------------------------------------------
Over de auteur(s):
Robin te Slaa (1969) en Edwin Klijn (1970) zijn beiden als historicus opgeleid aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Van hun hand verschenen verspreide artikelen over links- en rechts-extremisme en de NSB in Nederland.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
939
Laatste editie
19 augustus 2010
Uitgeverij
Boom
ISBN
9789085068136

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 44,50
Bestel het boek bij Blz. vanaf 44,50
bestellen
bestellen
bestellen
Boeken.combestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic