De ramp in de Lübecker bocht

0

De ramp in de Lübecker Bocht
Nederland op de Cap Arcona, de Thielbek en de Athen
S.P. Geertsema

Te midden van de talloze tragedies van die tijd springt deze er toch nog uit: het geallieerde bombardement van het passagiersschip Cap Arcona op 3 mei 1945, waarbij duizenden concentratiekampgevangenen om het leven kwamen. Dit boek reconstrueert de toedracht van de ramp.
Vijf dagen voor de Duitse capitulatie torpedeerden Britse piloten in de Bocht van Lübeck de Cap Arcona en het vrachtschip Thielbek. De piloten leefden in de veronderstelling dat ze Duitse troepentransportschepen aanvielen. Aan boord van beide vaartuigen bevonden zich echter gevangenen uit het concentratiekamp Neuengamme.

7000 tot 8000 mensen kwamen om het leven, in laaiend vuur of ijskoud water. Onder hen ruim 300 Nederlanders.

Met welk doel hebben de nazi’s de gevangenen op de schepen geplaatst? En een nog prangender kwestie: hoge Britse officieren wisten al op 2 mei 1945 wie de opvarenden waren, maar bliezen desondanks het bombardement niet af. Aan de hand van getuigenverklaringen en andere bronnen beschrijft S.P. Geertsema de ondergang van de Cap Arcona en de Thielbek.

Over de auteur(s):
Dr. S.P. Geertsema is verbonden aan de Stichting Vriendenkring Neuengamme. Deze stichting werd in 1993 opgericht met onder andere als doel om de nagedachtenis aan omgekomenen in het concentratiekamp Neuengamme levend te houden. In 2005 verscheen van o.a. Geertsema Nederlanders in Neuengamme. De ervaringen van ruim 5500 Nederlanders in een Duits concentratiekamp, 1940-1945.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
431
Laatste editie
28 april 2011
Uitgeverij
Boom
ISBN
9789461052728
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic