De Russische beer en de Belgische leeuw

0


Rusland heeft altijd een ambivalente relatie onderhouden met het Westen. Nu eens geïmiteerd, dan weer verguisd werd het Westen een reisdoel voor nieuwsgierige vertegenwoordigers van het Russische regime en een thuis voor verbannen tegenstanders. Ook België wekte interesse. In 1717 deed voor het eerst een Russische tsaar, Peter de Grote, ons land aan.

Het duurde tot de negentiende eeuw vooraleer Russische toeristen en onderzoekers het kleine landje met zijn spoorwegen en parlement in het oog kregen. In de twintigste eeuw – onder invloed van de Russische Revolutie en de Tweede Wereldoorlog – werd België een toevluchtsoord voor anticommunistische emigranten. Maar het diende ook als tussenstop naar de Kongo-kolonie, als oase voor Russische kunstenaars of als ontmoetingsplaats voor internationale politieke contacten en actie.

Kruispunt van Europa, middelpunt van de ‘imperialistische’ oorlog tegen de Sovjetunie, land van gotiek, Rubens en bier… De Russische beer en de Belgische leeuw brengt een geïllustreerd overzicht van driehonderd jaar Russische aanwezigheid in en perceptie van België. Het boek is geschreven door dé specialisten terzake, onder leiding van EMMANUEL WAEGEMANS, hoogleraar aan het Departement Oosterse en Slavische Studie van de K.U.Leuven.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
151
Laatste editie
02 december 2005
Uitgeverij
Davidsfonds
ISBN
9789058263766
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic