De weg naar Mekka

22

Top25's 1
Jan Leyers
De weg naar Mekka

Stevenen het Westen en de islam af op een botsing van beschavingen, of zijn we getuige van de groeistuipen van een snel globaliserende en multiculturele wereld? Filosoof en tv-maker Jan Leyers peilde de actuele situatie in de islamitische wereld tijdens een lange en intensieve reis die hem tot aan de poorten van Mekka bracht.
Hij begint in Cordoba, ooit de hoofdstad van Moors Spanje, waar hij een spraakmakende Franse bekeerling ontmoet. Zijn tocht voert hem langs de sultansstad Fez, explosief Algiers, naar Libië en Caïro, Jeruzalem, Damascus en de Istanbul, de hoofdstad van het glorieuze Ottomaanse Rijk dat ooit heer en meester was over grote delen van Europa en de Arabische wereld.
In Teheran en elders bezoekt hij koranscholen en moskeeën, en hij voert soms onthutsende gesprekken met imams en ayatollahs, met fundamentalisten, vrijzinnigen en terroristen. Gaandeweg komt hij erachter wat er leeft en borrelt in de islamitische wereld, wat moslims en westerlingen bindt en waar hun wegen scheiden.

De weg naar Mekka is een intelligent, meeslepend en diepgravend verslag van een reis door een wereld die voor velen een gesloten boek is, angst inboezemt en die moeilijk is te doorgronden. Niemand keert onveranderd van deze reis huiswaarts.

Jan Leyers (1958) is muzikant, filosoof en tv-maker. Eerder verscheen van hem De schaduw van het kruis (13 000 exemplaren verkocht). De weg naar Mekka is tevens een 9-delige tv-documentaire die in het najaar van 2007 wordt uitgezonden op de Belgische kwaliteitszender Canvas.
Verschenen in
Genre
Reizen & Talen , Literaire non-fictie
Aantal pagina’s
472
Laatste editie
08 april 2013
Uitgeverij
Van Halewyck
ISBN
9789041708717 , 9789056178055 , 9789461311191
Bestel dit ebook vanaf  €9,99 bijAdvertentie

Lezersrecensies (2)

Nog altijd actueel

door: Herman De Wulf 1 like
Het boek leest als een reisverhaal maar vertelt vooral over de mensen en hun godsdienst, de islam -wat de titel ook verraadt- en minder over de natuur en de reis zelf. Boeiend en verrassend, beangstigend en geruststellend tezelfdertijd. Het blijft oppervlakkig zoals de meeste mensen zijn. Het leest...

Recensie De weg naar Mekka

door: hugo andries 1 like
Aanvankelijk gaf ik Leyers’ “De Weg naar Mekka” de status van een tussendoortje. Maar al na de eerste pagina’s geraakte ik gefascineerd door de prachtige vertelstijl van de auteur en de hartverwarmende humor die een pure uitstraling zijn van de minzame en sympathieke volksgeleerde die Jan...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic