De wereld in het klein

0

DE WERELD in bet klein
Een globe is een driedimensionaal model, waarop de aarde in oogopslag helemaal te zien is. Het is het meest krachtige beeld dat wij van onze wereld kennen.. Globes hebben alles te maken met navigatie, ontdekkingsreizen, wetenschap en onderwijs. Maar ook met handel, rijkdom en pronkzucht. De objecten suggereren universele kennis en macht. Vandaag de dag zijn aardglobes het meest bekend, maar tot ver in de negentiende eeuw warden deze bijna altijd samen met een hemelglobe van gelijke grootte aangeschaft. Globes behoren ook nu nog tot de meest kostbare antiquiteiten in de kunsthandel.
Nederland speelde een belangrijke rol in de productie van globes. Aan het einde van de zestiende eeuw en gedurende een groot deel van de zeventiende eeuw domineerden Nederlandse makers de markt volledig. In deze ge ustreerde uitgave komen geschiedenis, vervaardiging en gebruik van globes uitgebreid aan bod. Ook wordt de rol van de globe in de schilder-en prentkunst belicht.
DE WERELD IN HET KLEIN bidet een betoverende kijk op de aarde onder onze voeten en de sterrenhemel boven ons hoofd door de ogen van onze verre voorouders.
Diederick Wildeman is conservator zeevaartkunde en bibliotheekcollecties van het Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Hij schreef verscheidene boeken en artikelen over reizen en ontdekkingen van Nederlandse zeevaarders.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
128
Laatste editie
28 november 2006
Uitgeverij
Uitgeverij Walburg Pers B.V.
ISBN
9789057304347
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic