Een oorlog kan ook mooi zijn

0

Een oorlog kan ook mooi zijn

Ernst Jünger aan het westelijk front

In de maanden juli en oktober 1917 vocht de Duitse officier Ernst Jünger (1895-1998) mee in de Derde Slag om Ieper. Aan de hand van de originele dagboeken, brieven, militaire documenten, nieuw fotomateriaal en unieke kaarten reconstrueert Een oorlog kan ook mooi zijn de belevenissen van deze met de hoogste Pruisische ordes gedecoreerde oorlogsheld.
Daarnaast schetsen Hans Verboven en Joris Verbeurgt een beeld van Jüngers controversiële oorlogsfilosofie en ze beschrijven het bewogen leven van een van de meest omstreden Duitse schrijvers van de twintigste eeuw. Jüngers literaire oorlogsdagboeken, bekend geworden onder de titel In Stahlgewittern, brachten hem roem en aanzien. Ze bezorgden cultuuraristocraat Jünger ook de naam van onderkoelde en zakelijke ‘estheticus van de gruwel’. De ervaringen van deze overtuigde militarist brengen de Eerste Wereldoorlog heel dichtbij.

HANS VERBOVEN (1978) promoveerde op het werk van Ernst Jünger in Heidelberg. Hij vertaalde werk
van hem en is in ons taalgebied de grootste kenner van het werk van de Duitse schrijver. Hij is professor aan de faculteit TEW van de Universiteit Antwerpen.

JORIS VERBEURGT
(1975) is militair historicus.
Als beroepsofficier studeerde hij aan de NATO School
in Duitsland, aan JFK Special Warfare Center and School in Fort Bragg en aan het Defensiecollege van de Koninklijke Militaire School. Hij diende in
het Midden-Oosten en in Afrika.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
272
Laatste editie
19 oktober 2015
Uitgeverij
Uitgeverij Polis
ISBN
9789463100595 , 9789463100212

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic