Geschiedenis van Rotterdam

, ,

0

De verwoesting van de binnenstad van Rotterdam op 14 mei 1940 en de beslissing om niet te herbouwen maar te vernieuwen hebben, samen met de vanaf de jaren zeventig naar het westen opgeschoven havenactiviteit, een breuk veroorzaakt met het historische stadsbeeld. Rotterdam koestert het verleden en worstelt ermee. Wat was Rotterdam en wat wil het zijn? Is Rotterdam een internationale havenstad met een ruime blik op de wereld, een metropool, ‘kantelend in het tegenlicht’ of is Rotterdam een ‘stad van vele dorpen’, onder invloed van het omringende platteland?
In Geschiedenis van Rotterdam wordt de lezer meegenomen op een ware ontdekkingsreis met vijftig doorkijkjes, ‘vensters’, op het verleden van Rotterdam. Bondige toegankelijke teksten, verhelderd door talrijke bijzondere illustraties in kleur.
De auteurs besteden onder meer aandacht aan de brandgrens – de fysieke begrenzing van de verwoeste binnenstad van Rotterdam na het bombardement in 1940, het eeuwenoude standbeeld van Erasmus en het rijke maritieme verleden.
En natuurlijk ook aan de Euromast die samen met het beroemde standbeeld van ‘De Verwoeste Stad’ van Zadkine hét symbool wordt van het naoorlogse Rotterdam.
Sinds eind jaren zeventig staat Rotterdam bekend als de architectuurstad van Nederland. Al van verre zie je de imposante skyline met tal van wolkenkrabbers en de Erasmusbrug.
Altijd wordt er gebouwd aan iets nieuws onder het motto ‘hoor hier bonkt het nieuwe hart van Rotterdam’. Laten wij het oude niet vergeten…
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
192
Laatste editie
01 oktober 2011
Uitgeverij
Uitgeverij Walburg Pers B.V.
ISBN
9789057307621
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic