Gnosis als wereldreligie

0

De boeiende geschiedenis van de gnostiek spreekt velen tot de verbeelding. Zo ook van Gilles Quispel, wiens levenswerk in het teken stond van deze vroegchristelijke religieuze stroming. In 1952 kocht hij de gnostische Jung Codex, de geschriften die in 1945 in Nag Hammadi werden gevonden. Deze spannende ontdekking leidde tot de eerste kennismaking met het zogeheten Evangelie van de Waarheid en het Evangelie van Thomas.

Quispel stelde dat de uitspraken van Jezus in het Evangelie van Thomas werkelijk van Jezus afkomstig zouden kunnen zijn. De historicus had bovendien een duidelijke visie op de gnostiek. De gnostici pleitten volgens Quispel voor het beginsel van de vrije mens en een niet-autoritaire en ondogmatische beleving van het jonge christendom. De stroming werd al snel door de Romeinen als ketterij veroordeeld...

Gnosis als wereldreligie behandelt de boeiende ontstaansgeschiedenis van de gnostiek in het Nederlands taalgebied en de bijzondere rol die Quispel in de geschiedschrijving hierover heeft gespeeld.
Verschenen in
Genre
Religie & Spiritualiteit
Laatste editie
13 maart 2013
Uitgeverij
Synthese
ISBN
9789062711093

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 24,95
Bestel het boek bij Blz. vanaf 24,95
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic