Grachten in Berlijn

0

Grachten in Berlijn is het enerverende verhaal over Nederlandse handelsgeest. In een persoonlijke zoektocht volgt Gabri van Tussenbroek de sporen van Hollandse bouwers. Hij vertelt hoe Nederlandse architecten, ingenieurs, diplomaten en handwerkslieden een cruciale bijdrage hebben geleverd aan de wederopbouw van het geru erde Brandenburg. Na het einde van de Dertigjarige Oorlog (1648) doet keurvorst Friedrich Wilhelm met succes een beroep op specialisten uit de Republiek. Zij bouwen paleizen, landhuizen, kerken en molens, leggen bruggen, sluizen en kanalen aan en voorzien Berlijn zelfs van een gracht naar Amsterdams model. Zo staan Nederlandse bouwers mede aan de basis van het later zo machtige Pruisen.
Van Tussenbroek verhaalt over de hoogte - en dieptepunten in de lotgevallen van vele Nederlanders in een arm en achtergebleven gebied en brengt die tijd beeldend tot leven.
Gabri van Tussenbroek (1969) was verbonden aan de Technische Universiteit van Berlijn. Tegenwoordig werkt hij als stadsbouwhistoricus bij Bureau Monumenten & Archeologie van de gemeente Amsterdam.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
239
Laatste editie
07 april 2006
Uitgeverij
Veen, L.J.
ISBN
9789020405484
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic