Harlingen, geschiedenis van de Friese havenstad

1

Al bijna vijf eeuwen is Harlingen niet alleen de grootste havenstad, maar was het gedurende lange tijd ook de poort van Friesland
Eeuwenlang lag Harlingen op een uiterst gunstige plek. Dat blijkt uit de vele vernieuwingen en mensen die kwamen overwaaien uit met name Holland en Vlaanderen. Migranten drukten lange tijd een stevig stempel op de Waddenzee. Het waren met name hun kennis en vaardigheden, hun trafieken, handelsrelaties en overzeese contacten, die Harlingen zo'n specifieke plek binnen Friesland bezorgden.
Harlingen werd een handelsplaats met een rijk industrieel palet. Dit kwam tot uitdrukking zowel binnen de stadssingels als daarbuiten in de krappe klokslag. Maar ook de langgerekte buitenbuurten aan weerszijden van de Harlinger Trekvaart en Bolswarder vaart, zoals de Grettingabuurt en de Koningsbuurt getuigen van die industriële ontwikkeling.
In de negentiende eeuw ging alles schuiven. Er kwam gaandeweg een einde aan de uitstekende positie van Harlingen tussen enerzijds Holland, Engeland, Frankrijk en het Middellandse Zeegebied en anderzijds Noord-Nederland, de kleine Oost en de Oostzee.
De zoektocht naar nieuwe mogelijkheden bleek een moeizame en ook daarvan doet het boek verslag. Tegelijkertijd hield Harlingen aan deze stagnatie de mooiste binnenstad van Noord-Nederland over. Over de geschiedenis van deze Friese havenstad op de hoek van het Noordwest-Europese vasteland en zijn eigenzinnige bevolking gaat dit boek. Harlingen, geschiedenis van de Friese havenstad is rijk geïllustreerd met oude en nieuwe prenten, foto's, kaarten en plattegronden.
Een uitgave kortom, die niet alleen (oud-) Harlingers zal interesseren, maar iedereen met een warm hart voor de geschiedenis van Friesland.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Laatste editie
26 november 2015
Uitgeverij
Stichting Algemiene Fryske Underrjocht K
ISBN
9789492176127
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic