Herschapen schoonheid

0

Het 17de-eeuwse Bader-orgel in de Zutphense St. Walburgiskerk verkeerde lange tijd in een slechte staat. Die situatie duurde tot 1993, toen - na jaren van intensieve voorbereiding - een restauratie van start ging.
Herschapen schoonheid beschrijft de geschiedenis van het Bader-orgel vanaf de bouw rond 1640 tot aan de voltooiing van de laatste restauratie in 1996. Het eerste deel bevat de historie tot aan het begin van de restauratie. Naast de orgelbouwers Bader en Timpe treden ook enkele saillante bespelers van het Zutphense instrument voor het voetlicht. Het tweede deel documenteert de drie jaar durende restauratie. Stap voor stap wordt het technisch en historisch onderzoek van pijpwerk, mechaniek en kas uit de doeken gedaan. Ingrepen tijdens de restauratie worden verantwoord en het uiteindelijke restultaat wordt uitvoerig beschreven.
Nooit eerder verscheen er in Nederland een zo volledig verslag van een orgelrestauratie. Auterus uit diverse vakgebieden werkten mee aan Herschapen schoonheid. De uitgave is van groot belang, niet alleen voor nu, maar ook met het oog op de toekomst van dit bijzondere instrument.
Dit boek is het eerste deel van een reeks over belangwekkende orgels in Nederland, die onder auspiciën van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg wordt uitgegeven.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Laatste editie
23 januari 1997
Uitgeverij
Uitgeverij Walburg Pers B.V.
ISBN
9789060119693
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic