Het belang en de welvaart van alle ingezetenen

0

"In ‘Het belang en de welvaart van alle ingezetenen’ besteedt Minie Baron voor het eerst aandacht aan het hele gebied van de gezondheidszorg in een Nederlandse stad in de eerste zeventig jaren van de negentiende eeuw.
Ze toont aan dat de bestrijding van de inheemse volksziekten in de periode 1800-1870 van grotere invloed was op het inrichten van de gezondheidszorg in de negentiende eeuw dan de bestrijding van de nieuwe ziekte cholera.
Dit is een onmisbaar boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de Groningse geschiedenis of in de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg in de stad Groningen van 1800 tot 1870.
W. (Minie) Baron is historicus en werkzaam in de gezondheidszorg. ‘Het belang en de welvaart van alle ingezetenen’ is de handelsuitgave van haar gelijknamige proefschrift.
De meeste ontwikkelingen in de gezondheidszorg in Groningen in de periode 1800-1870 kunnen worden gekoppeld aan de bestrijding van epidemieën en besmettelijke ziekten. Door de groeiende bevolking en toegenomen economische activiteiten verslechterden in de loop van de negentiende eeuw de hygiënische omstandigheden in de Nederlandse steden. Ziektes namen toe en epidemieën grepen steeds vaker om zich heen. Hoewel men de juiste oorzaak van de ziektes niet altijd kende, werden in de openbare gezondheidszorg en de medische hulpverlening verschillende maatregelen getroffen om de gevolgen van de vele volksziekten op te vangen. Al vroeg in de negentiende eeuw ontstonden nieuwe collectieve regelingen en voorzieningen. Naast de angst voor besmettelijke ziektes, speelden in de stad Groningen ook economische motieven en stadstrots een rol in de opbouw van de negentiende-eeuwse gezondheidszorg."
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
581
Laatste editie
02 november 2006
Uitgeverij
Koninklijke Van Gorcum b.v.
ISBN
9789023242710
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic