Het geheime dagboek van de Groninger stadssecretaris Johan Julsing 1589-1594

0

"Groninger Bronnenreeks 2
De hervormingsgezinde Johan Julsing was stadssecretaris van Groningen in een periode waarin de door katholieken gedomineerde stad aan de kant stond van de Spaanse koning Filips II. De jaren 1580-1594 behoren tot de meest dramatische en spannende episoden uit de geschiedenis van Stad en Lande. Ook voor Johan Julsing zelf was deze periode een moeilijke tijd. Van 1589 tot 1594 hield hij een dagboek bij waarin hij nieuwtjes noteerde en zijn gedachten de vrije loop liet. Zijn aantekeningen vergunnen ons een unieke kijk op de leef- en denkwereld van een ontwikkeld mens, die zich intens bij het wereldgebeuren betrokken voelde.
Dit boek bevat een complete uitgave en vertaling van Julsings aan­tekeningen, voorzien van een inleiding en uitgebreide toelichting, met behulp waarvan de lezer zich een beeld kan vormen van de wereld waarin Julsing leefde en de enerverende gebeurtenissen van zijn tijd.
Over de bewerker:
Jan van den Broek is sinds 1971 werkzaam in het Groninger archiefwezen. Vanaf 1977 tot 2002 was hij gemeentearchivaris van Groningen, van 2002 tot 2005 (stads)historicus bij de Groninger Archieven. Tegenwoordig wijdt hij zich aan de voorbereiding van enkele publicaties over de geschiedenis van Groningen tot het midden van de zeventiende eeuw. "
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
253
Laatste editie
15 juni 2006
Uitgeverij
Koninklijke Van Gorcum b.v.
ISBN
9789023242345
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic