Hete hangijzers

0

De vervanging van de Nederlandse F-16 gevechtsvliegtuigen is `de wapenaankoop van de eeuw . De aanschaf van JSF-toestellen gaat meer kosten dan de Betuweroute en de HSL-lijn bij elkaar. Nederland staat aan de vooravond van ingrijpende en kostbare besluiten over de aanschaf van nieuwe gevechtsvliegtuigen. Enorme belangen van industrie en de luchtmacht staan op het spel. Hoe ging dat bij de vorige `wapenaankoop van de eeuw , de aanschaf van de F-16 zelf? Dertig jaar
geleden moest worden gekozen tussen de Amerikaanse F-16 en de Franse Mirage. Het werd de F-16, een besluit waarover de toenmalige minister van Defensie Henk Vredeling achteraf gezien niet tevreden is. Wat ging er mis? Hoe kwam het dat de verantwoordelijke minister tegen zijn zin de keuze liet vallen op de F-16?

In Hete hangijzers vertelt Bert Kreemers over de missers, uitglijers en complicaties, die Haagse politici bij de besluitvorming over de aanschaf op het verkeerde been zetten. Aan de hand van nieuw onderzoek in tot dusver hermetisch gesloten Amerikaanse en Nederlandse archieven wordt een kijkje gegeven in de keuken van de luchtmacht en van de rivaliserende vliegtuigbouwers. Pogingen om destijds Tweede-kamerleden om te kopen worden in een nieuw daglicht geplaatst.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
351
Laatste editie
10 februari 2009
Uitgeverij
Uitgeverij Balans B.V.
ISBN
9789050188241
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic