Hoezo ADHD?

0

Nathalie Kriek
Hoezo ADHD?
Praktische wegwijzer bij een gedragsprobleem
bindwijze: paperback
formaat: 14 x 21,5 cm
omvang: 304 blz.
illustraties: zwart/wit
ISBN: 978 90 6378 885 8
Werkboek voor iedere ouder of begeleider die ook kritisch naar zichzelf durft te kijken.
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een gedragsstoornis, die wordt gekenmerkt door (o.a.) te weinig concentratie en te veel beweeglijkheid. Een wetenschappelijke diagnose is er niet. ADHD zou een aangeboren hersenaandoening zijn, waarbij sprake is van een biochemische disbalans tussen neurotransmitters. Zon disbalans is echter nog nooit wetenschappelijk aangetoond. Sterker nog, men heeft zelfs geen idee hoe een normale balans eruit ziet ...
Toch worden ADHD-patiënten behandeld met (zware) psychiatrische medicijnen, die juist dáár werken waar niet bewezen is dat er iets mis is, namelijk de hersenen. Op basis van het vermoeden dat ADHD een hersenaandoening is, wordt ADHD-medicatie voorgeschreven, met de verklaring: Als de medicatie werkt, heb je ADHD. Zo niet, dan is er iets anders mis. Maar ... is dit ook zo?
Eén ding is wel duidelijk: onze omgeving is vol leuke en minder leuke afleiding (prikkels) en het hangt er maar net van af hoe je hiermee omgaat. Hoe (hoog)­gevoelig ben je hiervoor? De term hooggevoeligheid is niet alleen gerelateerd aan wat nu nieuwetijdskinderen wordt genoemd. Er zijn altijd gevoelige kinderen geweest (twintig, dertig, veertig jaar geleden en daarvoor ook al) en deze kinderen werden toen simpelweg druk genoemd.
Hooggevoeligheid heeft alles te maken met de manier van informatie verwerken, in combinatie met omgevingsinvloeden (externe factoren). Ben je in staat om nieuwe kennis op te nemen, zonder je te laten afleiden door alles om je heen? Ben je meer rationeel (linkerhersenhelft) of meer intuïtief (rechterhersenhelft) ingesteld?
Hooggevoeligheid is vaak erfelijk, maar ADHD is geen erfelijke aandoening!
ADHD-gedrag bij deze hoogsensitieve kinderen wordt vooral veroorzaakt doordat zij hun omgeving haarfijn aanvoelen, sterker nog, niets ontsnapt aan hun aandacht ... Dat geeft een boel drukte in het hoofd en daaruit voortvloeiend (erg) druk gedrag.
Maar ... niet ieder hoogsensitief kind vertoont ADHD-gedrag en niet ieder kind dat ADHD-gedrag vertoont, is hoogsensitief.
In Hoezo ADHD? wordt op al deze aspecten dieper ingegaan en worden alternatieven geboden voor ADHD-medicatie, zoals de 52 Tips van de week, waarmee je je kind zelf kunt begeleiden en samen kunt leren omgaan met ADHD.
Verschenen in
Genre
Religie & Spiritualiteit
Aantal pagina’s
303
Laatste editie
02 maart 2010
Uitgeverij
Schors V.O.F., Uitgeverij
ISBN
9789063788858

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic