Jan van Beveren

,

1

'Jij eruit of ik eruit', snauwt Johan Cruijff tegen Jan van Beveren. Het is maandag 13 oktober 1975. De selectie van het Nederlands elftal verzamelt zich in Zeist voor de voorbereiding op de thuiswedstrijd tegen Polen. Het loopt gierend uit de hand. De invloed van Cruijff kost Van Beveren naar eigen zeggen drie eindtoernooien met Oranje. In deze biografie vertelt de PSV icoon, vrij kort voor zijn plotselinge dood in juni 2011, voor het eerst over de werkelijke reden van zijn (onvrijwillige) absentie op het WK van 1974. En over de druk op bondscoach Zwartkruis in 1976 en 1977: 'Jan, ik heb een heel zwak verweer. Ik word ook maar gemanipuleerd. Ik maak zelf de opstelling niet.'
In 1980 vlucht Van Beveren - bedreigd, gekwetst, ontgoocheld - naar Amerika, waar hij zijn profcarrière voltooit en jeugdtrainer wordt. In Florida en later Texas neemt Nederlands beste keeper ooit afstand van het besmette verleden.
Op 26 juni 2011 overlijdt Jan van Beveren achter zijn computer in Beaumont, ver weg van de stad waar 63 jaar eerder zijn wieg stond: Amsterdam.
Het in 2007 verschenen boek Klem diende als basis voor deze biografie, die verschijnt rond het eeuwfeest van PSV. De bestaande hoofdstukken zijn uitgebreid, ingekort, aangepast en, op basis van interviews kort voor zijn dood,van persoonlijke notities voorzien.
Verschenen in
Genre
Lifestyle & Vrije tijd
Laatste editie
14 augustus 2013
Uitgeverij
Uitgeverij de Buitenspelers
ISBN
9789071359965
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic