Keizer Karel V in Andalusië

0

Over het boek:
Na het huwelijk van de jonge Karel V met Isabella van Portugal in 1526 werd Granada een tijdlang het centrum van de wereld. Welke invloed had het verblijf van Karel V en zijn hof op stad en land?
Deze uitgave geeft een gedetailleerd verslag van de gebeurtenissen in die tijd: de bruiloft van Karel en Isabella in Sevilla en de feestelijkheden naar aanleiding daarvan, het conflict van Karel V met de paus en met de lastige koning Frans I van Frankrijk, problemen met de oorspronkelijke Moorse bevolking, de verblijfplaats van het jonggehuwde paar enz. Er wordt zelfs aandacht besteed aan de gerechten die bij Karel V op tafel kwamen en wat hij in zijn vrije tijd deed.

Uit de inhoud:
Granada tussen 1492 en 1525 (Stad en bewoners Alhambra) 1525 (Pavia en andere wapenfeiten - Huwelijkse voorwaarden - Granada in 1525) Huwelijk van de keizer (Vrede van Madrid - Sevilla en het keizerlijk huwelijk - Córdoba) Verblijf in Granada (Santa Fe - Intocht in Granada - Verblijfplaats van het keizerlijk paar - Keizerlijke hofhouding - Granada en omgeving in 1526) Vrijetijdsbesteding (Wittebroodsweken - Feestelijkheden - Banketten - Jacht - Lectuur en muziek) Werkzaamheden van de keizer (Problemen met de Moriscos - Politieke en culturele instellingen) Rechtspraak en plaatselijk bestuur (Hoge Raad Rechtspraak - Gemeentebestuur) Buitenlandse politiek (Amerika - Internationale politiek) Vertrek van de keizer (Granada na het verblijf van de keizer).

Over de auteur(s):
Juan Antonio Vilar Sánchez studeerde middeleeuwse geschiedenis in Keulen en moderne geschiedenis in Granada. Hij promoveerde in de moderne en contemporaine geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is internationaal expert op het gebied van de Spaans-Nederlandse betrekkingen in de 16de-17de eeuw. Ruim 30 jaar is hij onder meer officieel gids bij de provincie Granada.
Mathilde F.L. Dresscher studeerde psychologie aan de Universiteit Utrecht. Zij verbleef lange tijd in Granada, studeerde Spaans en doceerde Spaans bij het volwassenenonderwijs op diverse plaatsen in Nederland.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
131
Laatste editie
03 november 2010
Uitgeverij
Cyclus
ISBN
9789085750352
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic