Kernthema's in de psychologische wetenschap

,

0

Psychologie is de wetenschap van de psyche, maar wat is wetenschap, en wat is de psyche?
Dit boek is een introductie in theoretische kwesties in de psychologie, en dan vooral: wat zijn de typische kenmerken van wetenschappelijk onderzoek en wat wordt in de psychologie eigenlijk onderzocht?
Hierop wordt ingegaan aan de hand van theoretische vragen en controversen over wat mensen uiteindelijk zijn: gecompliceerde machines, een soort computers of neurale netwerken, of juist unieke subjecten en zingevers? Is de menselijke natuur vastgelegd in onze biologische erfenis, of helemaal gekneed door de omgeving, en wat betekent dat voor psychologische verklaringen? De nieuwe evolutionaire psychologie probeert mentale capaciteiten en emoties te verklaren als biologische adaptaties. Kan psychologie misschien gereduceerd worden tot neurofysiologie of genetica?
Objectiviteit en verifieerbaarheid zijn altijd belangrijke kwesties geweest voor psychologen. De klassieke opvattingen over wetenschappelijk onderzoek blijken echter meer problematisch dan veel psychologen wel eens dachten. Is het streven naar harde objectieve wetenschap voor de psychologie altijd wel zo’n goed idee?
Verschenen in
Genre
Gezondheid & Psychologie
Aantal pagina’s
187
Laatste editie
23 oktober 2008
Uitgeverij
Boom Lemma uitgevers
ISBN
9789047300670
Bestel dit boek vanaf  €27,00 bij

bestellen
bestellen
Boeken.combestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic