Ketterijen in middeleeuws Europa

0

Michel Gybels (1953) is ruim drie decennia actief bezig met de bestudering van middeleeuwse ketterijen en aanverwante onderwerpen (katharen, bogomielen, waldenzen en andere dissidente religieuze gemeenschappen).
In die context publiceerde hij in 2003 een monografie over de kathaarse vrouwengemeenschappen in het Occitanië (Languedoc) van de 12e en 13e eeuw.
In 2005 was hij mede-oprichter van het Studiecentrum Als Catars, waarvan hij tot 2010 de voorzitter was, en organiseerde onder meer verschillende internationale colloquia en studiedagen over ketterijen in de middeleeuwen.
Hij gaf in de loop der jaren tal van lezingen en multimedia presentaties over het onderwerp en begeleidde bovendien verschillende themareizen naar de Languedoc in Zuid-Frankrijk.
Voor de nederlandstalige website www.katharen.be schrijft hij regelmatig artikels over de vele archeologische sites in het land van de katharen dat hij door en door kent en bereisd heeft en waar hij inmiddels permanent woont.
Verder volgt hij het historisch-wetenschappelijk onderzoek naar de katharismen in binnen- en buitenland op de voet en onderhoudt hij tal van goeie contacten met toonaangevende auteurs en historici.
In dit boek wordt resoluut gekozen voor een historisch-wetenschappelijke aanpak van het onderwerp zonder daarbij de esoterische of fantasierijke toer op te gaan.
De auteur deed bij het schrijven van dit werk hoofdzakelijk beroep op de historisch overgeleverde bronnen en documenten om deze nog altijd te dikwijls verguisde en vergeten belangrijke episode in de westerse geschiedenis op een relevante en tegelijk vlot leesbare manier onder ieders aandacht te brengen.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
372
Laatste editie
06 juni 2011
Uitgeverij
Free Musketeers
ISBN
9789048419760
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic