Kinderen in kamp Westerbork

0

"Westerbork Cahiers, 2
In samenwerking met Stichting Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Het is een wereldbekende foto geworden: het smalle kindergezichtje dat in Kamp Westerbork vanuit een trein nog even tussen de deuren doorgluurt voordat deze gesloten worden. Voor een reis met een voor het kind onbekende, maar wel als definitief bedoelde bestemming. Eveneens op het netvlies van miljoenen vastgelegd, is het kleine jongetje met zijn grote pet op, staande met de armen omhoog voor en geweer in aanslag.
Deze overbekende beelden zijn een symbool geworden van de jodenvervolging door de nazi’s. Daarmee werd de identiteit van die kinderen weggedrukt. Er is dan ook nooit veel aandacht geweest voor kinderen in oorlogstijd. De oorlog bleef de oorlog van de ouders. In het tweede Westerbork Cahiers staan de kinderen centraal.
De overgeleverde verhalen, tekeningen, brieven en dagboeken geven inzicht in hun ervaringen. Getracht is die uitingen van hun ervaringen een plaats te geven in dit deel. Op deze wijze krijgen de kinderen hun identiteit terug en het onbekende meisje tussen de treindeuren krijgt zelfs een naam."
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
120
Laatste editie
01 juli 1994
Uitgeverij
Koninklijke Van Gorcum b.v.
ISBN
9789023229162
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic