Langs de rand van het zand

0

Waterschappen zijn respectabele oude organisaties met wortels tot in de middeleeuwen. Maar heel af en toe zit er een jonkie tussen, zoals Waterschap Brabantse Delta, amper vijf jaar oud. Maar achter dat jeugdige uiterlijk gaat een eeuwenoude geschiedenis schuil. Zon tweehonderd waterschappen gingen Brabantse Delta voor en hun DNA is nog duidelijk herkenbaar in het nieuwe waterschap. Waar vroeger polders, dijken en sluizen een hoofdrol speelden, ligt het accent vandaag de dag op de zuivering van afvalwater.
De Rotterdamse historicus en cartograaf Jan van den Noort laat zien hoe die lappendeken van polders en poldertjes werd samengevoegd en welke rol het verlangen naar schoon water daarbij speelde. Brabant liet zich niet gemakkelijk kennen, maar het is een verbluffend rijke geschiedenis geworden. Die rijkdom wordt nog onderstreept door verrassende foto's van Joop Reijngoud, heldere kaartjes van de auteur en een fris ontwerp van Karin ter Laak.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
192
Laatste editie
26 november 2009
Uitgeverij
Uitgeverij Verloren b.v.
ISBN
9789087041328
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic