Leven, werken en geloven in zeevarende gemeenschappen

0

Een fascinerende blik op zeventiende-eeuwse zeelieden en hun gezinnen.
Er zijn niet veel beroepen die de zeventiende-eeuwse Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden zo goed symboliseren als dat van de zeeman. In veel dorpen en steden werd het leven bepaald door het ritme van de zeevaart. Een groot gedeelte van de mannelijke beroepsbevolking was in deze gemeenschappen bijna voortdurend afwezig. Tot nog toe is binnen de Nederlandse maritieme geschiedenis weinig aandacht besteed aan zeevarende gemeenschappen.
Dit boek geeft een gedetailleerd beeld van het leven in zeventiende-eeuws Schiedam, Maassluis en Ter Heijde. Historica Annette de Wit analyseert aan de hand van een grote diversiteit aan bronnenmateriaal op welke wijze de economische afhankelijkheid van de zeevaart het dagelijks bestaan beïnvloedde. Zij laat zien hoe de zeevaart invloed had op het werk dat mannen en vrouwen deden, op het huishouden en het gezin, op de sociale verhoudingen binnen de samenleving en op het godsdienstig leven van de inwoners van de drie gemeenschappen.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
376
Laatste editie
01 juli 2008
Uitgeverij
Amsterdam University Press B.V.
ISBN
9789052603063
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic