Lichtmetaal op zwarte grond

0

Veertig jaar geleden, op 30 juni 1966, werd bij Delfzijl de eerste Nederlandse alumini-umsmelter officieel in bedrijf genomen: Aluminium Delfzijl N. V, ofwel Aldel.
De naam groeide uit tot een begrip in binnen- en buitenland.
De vestiging van Aldel betekende een belangrijke impuis voor de werkgelegenheid in de provincie Groningen. Uit alle delen van Nederland werden werknemers aangetrokken.
Allen hadden één eigenschap gemeen: ze hadden nog nooit aluminium gemaakt.
De aanvankelijke, onderlinge afhankelijkheid van de werknemers legde de basis van een bedrijfscultuur, waarin saamhorigheid en flexibiliteit de sleutelwoorden waren. Deze mentaliteit bewees zich met name in tijden, waarin het bedrijf door in- of externe factoren onder druk stond.
In 'Lichtmetaal op zware grond' beperkt de auteur zich niet tot historische feiten. Hij voert de lezer in woord en beeld door het bedrijf. Hij belicht het productieproces en de bedrijfsonderdelen en laat ook de medewerkers aan het woord.
Het resultaat is een aangename mix van feiten, herinneringen en anekdotes. De tekst en de circa 150 foto's leveren een onderhoudend en fraai documentair beeld van veertig jaar lichtmetaal op zware grond.
Aldel voerde als dochteronderneming van Hoogovens IJmuiden, later Corus, een eigen Aldellogo. Sinds oktober 2005 voert Aldel het Corus-beeldmerk.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
160
Laatste editie
31 december 2006
Uitgeverij
De Vrije Uitgevers
ISBN
9789080468498
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic