Mystifying the Monarch

0

Over het verband tussen verbeelding en macht van de monarchie en op de verstrengeling tussen de mystificatie en demystificatie van het koningschap
De geschiedenis van vorsten en vorstinnen heeft altijd tot de verbeelding gesproken van het brede publiek. Ook in de klassieke politieke geschiedenis heeft dit thema een belangrijke plaats. De auteurs van dit boek benaderen echter het verband tussen verbeelding en autoriteit van de monarchie vanuit een cultuurhistorische invalshoek. De aandacht gaat uit naar de uiteenlopende vertogen die vanaf de middeleeuwen zijn ontplooid voor zowel de symbolische constructie als voor de subversie van de koninklijke macht in West-Europa. De geschiedenis van de monarchie blijkt geen lineaire geschiedenis van sacralisering naar ontluistering te zijn. Doorheen de premoderne, moderne en postmoderne tijd blijven de mystificatie en demystificatie van de monarch onlosmakelijk verstrengeld.
Met bijdragen van: Alain Boureau, Gita Deneckere, Jeroen Deploige, Maarten Van Ginderachter, Lisa Jane Graham, Maria Grever, Marc Jacobs, Gilles Lecuppre, Elodie Lecuppre-Desjardin, Jaap van Osta, Jürgen Pieters, Alexander Roose, Kevin Sharpe, Henk te Velde
Deze titel kunt u inzien in Google Books - http://books.google.com/books?vid=ISBN9789053567678.
Gita Deneckere doceert Hedendaagse Geschiedenis aan de Universiteit Gent.|Jeroen Deploige is docent Cultuurgeschiedenis van de middeleeuwen aan de Universiteit Gent.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
296
Laatste editie
30 december 2006
Uitgeverij
Amsterdam University Press B.V.
ISBN
9789053567678
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic