Nieuwe Geographische Nederlandsche Reise- en Zak-atlas

0

Reise en Zakatlas - J.C. Sepp Anno 1773

Reisbeschrijvingen en topografische kaartjes
In deze atlas zijn 74, met de hand ingekleurde, nauwkeurig getekende en gegraveerde kaarten opgenomen die accuraat aan elkaar sluiten. Verder geeft de atlas een uitvoerige beschrijving van 5 tochten door Nederland.

Inhoud
In 135 pagina’s tekst geeft Jan Christiaan Sepp een beschrijving van dorpen, steden, wegen , rivieren, meren, inhammen, moerassen en schansen. Ook de toen bekend zijnde namen van logementen, markten, kermissen en historische feiten zijn door hem in duidelijke en leesbare taal beschreven. Kortom een heel interessant lees- en kijkboek dat nu nog steeds zeer de moeite waard is. Natuurlijk is het een ‘must’ voor de cartografische liefhebber maar ook de ‘gewone’ lezer zal de tekst en de kaartjes zeker waarderen.

Terug in de tijd
De Reise en zakatlas biedt u een verrassende reis terug in de tijd. In het Nederland van de 18e eeuw. Paardenkoets dienstregelingen en trekschuit schema’s zijn gewone dagelijkse kost. Naast alle leuke weetjes en feitje die men in de tekst aantreft zijn ook de 74 op elkaar aansluitende kaartjes een lust voor het oog. De op deze pagina afgebeelde teksten en kaartjes kunnen vergroot worden tot het in de atlas afgedrukte formaat door hier op te klikken.

Inhoud Reise- en Zakatlas
In de Nieuwe geographische Nederlandsche Reise- en Zakatlas ... uit 1773 zijn route- en plaatsbeschrijvingen en overzichten van de voornaamste logementen, jaarmarkten en kermissen opgenomen. Rhenen wordt hierin geroemd om zijn 'delicate Riviervisch' en Woerden om zijn aangenaam karakter 'wegens den geduurigen doortocht van Rytuigen en Schuiten'. Naast de snelle 'schietschuit' eenmaal per dag kon men 's zomers driemaal en 's winters tweemaal per dag met de trekschuit van Utrecht naar Amsterdam afreizen. De reiziger wordt echter aangeraden nooit te laat te vertrekken, 'want een goed Logement is beter by den dag gezocht, dan by den avond te vinden'. Zo'n goed logement was bijvoorbeeld de Place Royale aan de Minrebroederstraat in Utrecht, een gezochte pleisterplaats voor vele vermoeide reizigers. (tekst overgenomen van het Utrechts Archief)

De ‘Reise en Zakatlas - J.C. Sepp Anno 1773’ is een boek van Uitgeverij 12 Provinciën. Meer info: www.12provincien.nl

Verschenen in
Genre
Reizen & Talen , Literaire non-fictie
Aantal pagina’s
286
Laatste editie
06 oktober 2007
Uitgeverij
Uitgeverij 12 Provincien
ISBN
9789077350164

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic