NSB en de NSB’ers

0

Beeldvorming NSB vraagt om nuancering

Er bestaan nog altijd misvattingen over de rol van de NSB en de NSB'ers voor, tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog. Dit betoogt socioloog Dick Kampman (1938) in zijn nieuwe studie naar collaboratie in Nederland.
Kampman laat zien dat de informatie over collaboratie nog steeds wordt beheerst door vooroordeel en stereotypering. Hij staaft dat met een sociaalwetenschappelijke analyse van recente geschiedschrijving en literatuur, waarbij hij onder meer ingaat op bekende titels als Jodenjacht, Mussert & Co., Dat nooit meer en Verzwegen levens. De boeken die hij behandelt zijn alle geschreven door publicisten van de tweede en derde generatie.
NSB en de NSB'ers is een vervolg op Kritische beschouwingen over collaboratie (2011), dat zich richt op naoorlogse literatuur tot 2010.
Kampman is zelf kind van NSB-ouders en studeerde sociologie aan de VU. Hij mist in de publieke opinie de erkenning dat collaboratie een paradoxale voortzetting is van het recht op vrije meningsuiting. Een visie die wat hem betreft zeker géén instemming betekent met de politieke opvattingen van de NSB en NSB'ers.
***

'Kampman is een van de weinige [NSB-]kinderen die geprobeerd hebben orde te brengen in de maatschappelijke problematiek van de foute sector.'
-Dr. Chris van der Heijden, historicus en docent aan de School voor Journalistiek in Utrecht

'Kampman laat zien hoe vooroordelen functioneren in de geschiedschrijving van de NSB en waarom de courante beeldvorming nuancering behoeft. Verwerpelijke ideeën hebben in veel gevallen niet geleid tot verwerpelijk gedrag. Toch maken geschiedkundigen onvoldoende onderscheid tussen diegenen die wél en niet een dergelijk gedrag hebben vertoond.'
-Prof. dr. Kees van der Veer, Transcend Peace University
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Laatste editie
08 mei 2015
Uitgeverij
VU University Press
ISBN
9789086597024

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 29,95
Bestel het boek bij Blz. vanaf 29,95
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic