Omstreden paradijs

0

Indië bestaat niet meer, maar het Indische element is niet meer weg te denken uit onze cultuur. Vanaf de ‘eerste schipvaart’ in 1595 tot het bezoek van koningin Beatrix in 1995 bestaat er een nauwe band tussen Nederland en Indonesië. In die vierhonderd jaar hebben tal van ooggetuigen opmerkelijke momenten vastgelegd: van belangrijke historische gebeurtenissen tot kleine details uit het leven van alledag. Van de moord op de Chinezen tot de internering door de Japanners, van de executie van opstandelingen tot de werking van de stille kracht.
In Omstreden paradijs. Ooggetuigen van Nederlands-Indië zijn ruim honderd getuigenissen uit brieven, dagboeken en memoires bijeengebracht. Samen geven ze een caleidoscopisch beeld van onze complexe verhouding tot Insulinde.
Olf Praamstra is voorzitter van de opleiding Dutch Studies aan de Universiteit Leiden. Hij schreef Een feministe in de tropen. De Indische jaren van Mina Kruseman en Busken Huet. Een biografie en stelde samen met Eep Francken een bloemlezing samen uit de Zuid-Afrikaanse Nederlandse literatuur, Heerengracht, Zuid-Afrika. Peter van Zonneveld is sinds 1975 verbonden aan de opleiding Nederlands van de Universiteit Leiden. Hij schreef Album van Insulinde en De tuin van de Indische Romantiek en stelde de bloemlezing Indisch landschap samen. Beiden zijn redacteur van het tijdschrift Indische Letteren.
Over Busken Huet. Een biografie:
‘Indrukwekkend precies en zeer helder beschreven (...). Bewonderenswaardig geordende biografie.’ de volkskrant
‘Indrukwekkende biografie.’
trouw
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
310
Laatste editie
01 april 2010
Uitgeverij
Bert Bakker
ISBN
9789035133228
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic