Oud zeer

0

Na het verlies van Nederlands-Indië streefde Nederland naar vriendschappelijke betrekkingen met rechtsopvolger Indonesië. Daar kwam in de jaren vijftig niets van terecht. Soekarno en Hatta trokken zich niets aan van de RTC-overeenkomsten en wilden zo snel mogelijk alle overblijfselen van koloniale overheersing uit de weg ruimen. De Indonesische deelstaten en hun zelfbeschikkingsrecht werden als Nederlandse creatie onder dreiging van het Indonesische leger terzijde geschoven. Omdat sommige Indonesische KNIL-militairen zich als regionale veiligheidstroepen beschouwden, en onzeker waren over hun toekomst, raakte de opheffing van het Nederlands-Indisch leger vervlochten met de ondergang van de deelstaten.

Deze ervaringen met Indonesië zouden er toe leiden dat Nederland vasthield aan zijn beheer over Nieuw-Guinea, ondanks alle Indonesische dreigementen en internationale druk. De rechten van Papoea's waren niet gebaat bij een Nederlandse bestuursoverdracht aan Indonesië. De Nederlandse regering zette de hakken in het zand voor wat betreft Nieuw-Guinea, maar dat ging ten koste van Nederlandse belangen in Indonesië. Het onverwerkte verleden bracht een nieuw trauma voort.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
184
Laatste editie
31 mei 2017
Uitgeverij
Brave New Books
ISBN
9789402105650 , 9789402119206
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic