Over vrybuters en quaetdoenders

0


-Hoe verdedigen de Vlamingen zich tegen de bendes op strooptocht? Krijgen ze steun van de overheid en het gerecht of kunnen ze het maar beter op een akkoordje gooien met hun brutale vijanden?
-Helder en onderhoudend
-Over de donkere kant uit het Vlaams verleden
Walmende brandstapels, fel bevochten veldslagen en bitter volgehouden belegeringen staan symbool voor de godsdienstoorlogen in de Lage Landen. Maar er was meer. Voor de gewone bevolking betekende de oorlog voortdurend leven met terreur en angst: hinderlagen en hongersnood, ontvoeringen en brandstichting, afpersing en ongewenst bezoek van muitende soldaten waren dagelijkse kost.
Over vrybuters en quaetdoenders neemt je mee op strooptocht in het Vlaanderen van het einde van de 16e eeuw, waar vrijbuiters ongestraft roofden, vee stalen, moordden, plunderden en verkrachtten. Hoe verdedigden de Vlamingen zich? Steunden overheid en gerecht hun onderdanen in het verweer tegen hun kwelduivels of gooide de bevolking het maar beter op een akkoordje met de vijand?
Aan de hand van documenten uit Belgische en Nederlandse archieven, bibliotheken en musea brengt historicus TIM PICEU deze ‘kleine’ oorlog in Vlaanderen tot leven. Over vrybuters en quaetdoeners vertelt voor het eerst het hallucinante verhaal van het (over)leven in de frontlijn

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
293
Laatste editie
07 augustus 2008
Uitgeverij
Davidsfonds
ISBN
9789058265357
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic