Pelgrim en missioloog

0

'Langs vele nationale en internationale paden ben ik gegaan. De aanzet om telkens weer op weg te gaan was de ontmoeting met mensen van andere geloofsopvattingen', aldus Arnulf Camps OFM (1925-2006) in de nabeschouwing bij zijn levensverhaal. Als kind wilde Camps missionaris in Afrika worden; als missioloog heeft hij een belangrijke rol gespeeld in het denken over missie en zending, niet alleen in Nederland maar ook internationaal. Zijn kijk op missie is niet die van bekering, maar die van de interreligieuze dialoog. Hij was docent in Karachi, hoogleraar in Nijmegen, gaf gastcolleges aan buitenlandse universiteiten en adviseer-de zijn orde bij de vormgeving van een nieuwe missionaire koers. Hij stond mede aan de wieg van het Interuniversitair Instituut voor Missiologie en Oecumenica (IIMO ) en de International Association for Mission Studies (I A M S), hij was lid van het Pauselijk Secretariaat voor de Niet-Christenen en actief in de World Conference on Religion and Peace.
'Mijn betrokkenheid bij veel internationale en nationale organisaties heeft ervoor gezorgd dat ik contact hield met allerlei specialisten met diverse religieuze achtergronden. Ik werd steeds meer pelgrim samen met pelgrims van andere paden en wegen. Als theoloog en missioloog heb ik mij daarbij vooral gericht op de dialoog tussen de godsdiensten, omdat er naar mijn gevoel een kloof bestond tussen de offici kerkelijke leer en mijn eigen ervaringen met mensen die een ander geloof hadden dan ik. Een grondige reflectie op dit punt was en is nodig in de hedendaagse wereld waarin alle godsdiensten en culturen op weg zijn om elkaar te ontmoeten en samen verantwoordelijk worden voor het welzijn van deze planeet en haar bewoners.'
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Laatste editie
28 februari 2007
Uitgeverij
Valkhof Pers
ISBN
9789056252120
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic