Plaatsen van beschaafd vertier

0

Deftige aristocraten, voorname ambtenaren en succesvolle winkeliers: in negentiende-eeuws Den Haag hielden zij de lagere standen demonstratief op afstand. Maar binnen hun bevoorrechte kringen onderscheidden zij zich ook nadrukkelijk van elkaar. Een ambtenaar voelde zich veel 'fatsoenlijker' dan welgestelde middenstanders, ook al kon zijn gezin zich thuis geen vlees veroorloven. Rijke fabrikanten werden in adellijke kringen amper getolereerd. In bekende ontmoetingsplaatsen als De Witte, de Koninklijke Schouwburg, de Haagse dierentuin en het Kurhaus draaide het vaak maar om één ding: hoe houden wij hier onze stand op?
Plaatsen van beschaafd vertier leest als een collectieve biografie van de gegoede kringen in negentiende-eeuws Den Haag. Aan de hand van een schat aan onontgonnen archiefmateriaal beschrijft Jan Hein Furnée hoe zij in het befaamde Haagse uitgaansleven hun onderlinge standsverhoudingen bevestigden en soms ook doorbraken, de verschillende rollen die mannen en vrouwen hierin speelden, en de heftige politieke conflicten die hier werden uitgevochten. De vaak ironische, maar steevast messcherpe commentaren in dagbladfeuilletons en andere getuigenissen brengen de gloriedagen en de schaduwzijden van de deftige Haagse wereld op een sprekende en dikwijls vermakelijke manier tot leven.

Jan Hein Furnée (1972) is universitair docent cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en deeltijd hoogleraar geschiedenis aan de Open Universiteit Nederland. Hij doet onderzoek naar stedelijke cultuur en sociale verhoudingen in de negentiende eeuw.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Laatste editie
10 november 2012
Uitgeverij
Bert Bakker
ISBN
9789035134843
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic