Psy-Q

1

Een meesterlijke en actieve introductie in de psychologie

Praktisch elk aspect van ons gedrag en ons denken en voelen is bestudeerd door psychologen. Met talloze theorieën en eindeloos veel experimenten proberen ze ons doen en laten te verklaren. Maar Psy-Q is geen droge opsomming van al deze experimenten en theorieën. Het is in eerste instantie ook geen zelfhulpboek om erachter te komen hoe je in elkaar steekt. Wat het wél is, is een vermakelijke en leerzame caleidoscoop van testjes, quizzen, illusies en puzzels die je inzicht geven in de laatste stand van zaken in de psychologie; van oude theorieën zoals de rorschachtest tot aan ideeën over het verband tussen vreemdgaan en activiteit op Facebook.
Niet alleen wordt op een speelse manier je persoonlijkheid getest, maar bijvoorbeeld ook je intelligentie, morele waarden, impulsiviteit, en gevoeligheid voor illusies. Natuurlijk kan Psy-Q niet alles verklaren, maar na lezing weet je in elk geval of je slimmer bent dan een aap, of vormen smaak hebben en waarom het niet uitmaakt in wleke vgloodre lttrees satan. Én realiseer je je dat psychologie de beste manier is om de wereld om ons heen te begrijpen.

Ben Ambridge is hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Liverpool.

'Psy-Q is enorm vermakelijk en biedt tussen de regels door ook een pijnloze spoedcursus in de psychologie.' The Sunday times, Best Books of 2014
Verschenen in
Genre
Gezondheid & Psychologie
Aantal pagina’s
352
Laatste editie
23 september 2015
Uitgeverij
Prometheus Bert Bakker
ISBN
9789035143456

Hebban recensie

    Marjan van Druenen Hebban Recensent

Vergeet de test, heb je de gorilla gezien?

door Marjan van Druenen op 08-02-2016

Het gorilla-experiment van de Amerikanen Chabris en Simons is een klassieker in de visuele wetenschap. Wanneer we ons concentreren op een bepaald detail, zullen we andere opvallende bijzonderheden over het hoofd zien. Dit wordt aandachtsblindheid genoemd. Een goede reden waarom we niet moeten appen tijdens het fietsen of autorijden.

Ben Ambridge, hoogleraar psychologie aan de universiteit van...


Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic