Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog

0

Geen stad in Nederland heeft de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog zo sterk ondervonden als Rotterdam. Het bombardement van 14 mei 1940 en de niets ontziende kaalslag, die er het gevolg van was, hebben de stad ingrijpend en definitief veranderd.
Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog is de geschiedenis van een geteisterde havenstad. De bevolking staat hierin centraal, maar niet minder gaat de aandacht uit naar het nationaal-socialistische stadsbestuur, dat in deze geschiedenis immers een belangrijke rol speelde.
Een bijzonder interessante figuur was in dit verband de nsb’er Müller, die in 1941 de liberaal P.J. Oud opvolgde als burgemeester. Müller bleek een welwillend en gematigd bestuurder, die vooral in de hongerwinter veel voor de bevolking betekend heeft.

In opdracht van de gemeente Rotterdam en op basis van tal van (vooral primaire) bronnen heeft historicus J.L. van der Pauw de geschiedenis geschreven van een stad die na de oorlog de wapenspreuk ‘Sterker door Strijd’ kreeg toebedeeld. Maar heeft zij die heroïsche typering ook inderdaad verdiend? Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog biedt bovenal een onbevangen kijk op een soms maar al te vertrouwd geschiedbeeld.

Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog is meer dan de algemeen bekende oorlogsgeschiedenis van Rotterdam, en biedt meer dan een comfortabele consensus. Naast de geschiedenis van verwoesting en verval en van de inspanningen om die ontreddering te boven te komen behandelt dit boek ook de zwakkere momenten in het verleden van de stad en haar bevolking, evenals de positieve inspanningen van sommige nationaal-socialistische stadsbestuurders.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
956
Laatste editie
09 juni 2006
Uitgeverij
Boom
ISBN
9789085061601
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic