Scherpenheuvel

,

0

Een kale heuvel, een oude eik, een eenvoudig Mariabeeld, miljoenen bedevaarders en brandende kaarsjes. Al in de zestiende eeuw smeken de Zichemnaren bij Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel gunsten af. De aartshertogen Albrecht en Isabella komen er in 1603 op bedevaart. Algauw schrijven ze de successen van hun bewind toe aan Maria. Oprechte devotie? Politiek eigenbelang? Het leidt tot de bouw van een unieke stad en een majestueuze koepelkerk.
Scherpenheuvel is een synthese van de zeventiende-eeuwse Europese cultuur. Een haast militair bolwerk tegen het protestantisme, de tempel van een nieuw Verbond tussen God en het volk van de Nederlanden. De naam van Maria is overal aanwezig: in de architectuur van de basiliek, de ornamentiek, het stervormige grondplan...
Een uitzonderlijk voorbeeld van ‘totaalkunst’, waarvan we de beeldtaal niet zomaar begrijpen. Dit verhaal over de Mariacultus in Scherpenheuvel en de prachtige illustraties laten een unieke site zien vol symboliek. Een openbaring voor elke bezoeker.
Prof. Dr. Luc Duerloo raakte gebeten door Scherpenheuvel toen hij de succesvolle tentoonstelling ‘Albrecht en Isabella’ organiseerde (Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis). Dr. Marc Wingens heeft naam verworven als specialist in het historisch onderzoek naar bedevaarten.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
196
Laatste editie
14 oktober 2002
Uitgeverij
Davidsfonds
ISBN
9789058261823
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic