Sint Pancratius in het hart van Heerlen

,

0

In het hart van Heerlen ontmoeten het oude en het nieuwe elkaar. Een robuuste romaanse kerk staat pal naast Glaspaleis Schunck, een voormalig warenhuis met glazen vliesgevels dat de laatste jaren bijna alle aandacht naar zich toetrok. 'Sint Pancratius in het hart van Heerlen' brengt de minstens zo bezienswaardige kerk voor het voetlicht. Na de revitalisering van het interieur verwelkomt zij de bezoeker opnieuw in volle glorie. Bij oppervlakkige beschouwing lijkt de uit de twaalfde eeuw daterende kerk een bouwhistorische eenheid, maar niets is minder waar. Zowel oorspronkelijk romaans muurwerk als neoromaanse restauraties en uitbreidingen bepalen het beeld. De architect Jos. Cuypers liet zijn sporen na, evenals Frits Peutz, de architect van Glaspaleis Schunck, die na de Tweede Wereldoorlog het romaanse interieur completeerde en een uitbreiding realiseerde. Voor de recente restauratie en herinrichting van het interieur tekende Piet Mertens in samenwerking met Wil Ummels.
'Sint Pancratius in het hart van Heerlen' vertelt niet alleen het verhaal van de architectuur, maar ook van de vele kunstwerken die het gebouw rijk is, waaronder een beeld van Christus op de koude steen uit circa 1510, gebrandschilderde ramen van Eugène Laudy, gewelfschilderingen van Charles Eyck en een verrassende apsisschildering van Matthias Goebbels, die bij de restauratie tevoorschijn kwam.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
191
Laatste editie
14 juni 2016
Uitgeverij
NKS
ISBN
9789460040566
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic