Stoomvaart Maatschappij Nederland

0

De geschiedenis van de Amsterdamse Stoomvaart Maatschappij 'Nederland' blijft intrigeren. Ook al bestaat de rederij als zodanig helaas niet meer, toch hebben veel mensen nog steeds grote belangstelling voor wat er vanuit de hoofdstad aan het IJ en op diverse plaatsen elders ter wereld allemaal werd gepresteerd. Die interesse is niet verwonderlijk, want het was een krachtige, met koninklijke steun gestichte onderneming die een fascinerende, langdurige historie kende en die vanaf 1870 tal van prachtige, gevarieerde en beroemde schepen in de vaart bracht. De mail- en cargaboten en later de vracht- en passagiersschepen van de Stoomvaart Maatschappij 'Nederland' zijn dan ook nog steeds dankbare onderwerpen om te schilderen en te beschrijven.

Stoomvaart Maatschappij Nederland gaat over veertig van die interessante schepen uit de fascinerende historie van de Stoomvaart Maatschappij 'Nederland' (SMN). De keuze van deze veertig uit de honderdzevenenzeventig 'Nederland'-schepen is bepaald door de schoonheid en de maritieme relevantie van deze veertig. Zij zijn als Lloyd-representanten gelijkmatig over de gehele geschiedenislijn van de rederij gespreid. Aan de hand van veertig momentopnamen in aquarelvorm en evenzovele beknopte scheepsbiografieën vormen zij samen een kleurrijke SMN-vlootschouw. En tussen de regels door komt er zeer veel rederijgeschiedenis aan de orde.

In 2003 verscheen het fraaie boek De Eeuw Van De 'Nederland' (Mulder c.s.). Alle scheepsillustraties in die Geschiedenis en vloot van de Stoomvaart Maatschappij 'Nederland' 1870-1970 waren in zwart-wit. Het onderhavige boek Stoomvaart Maatschappij Nederland - Schepen van de "Nederland" in beeld voegt niet alleen heel veel schitterende kleurschakering toe aan de SMN-historie toe, maar bovendien en bovenal ongekend veel tot op heden onbekende of onderbelicht gebleven detailinformatie over de trotse Amsterdamse rederij, waarover de laatste decennia slechts zeer spaarzaam is gepubliceerd. Het boek voorziet in een grote behoefte bij de scheepvaartliefhebbers.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
96
Laatste editie
01 november 2018
Uitgeverij
Uitgeverij Walburg Pers B.V.
ISBN
9789462490857

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic