Van daad tot vonnis

0

"Drentse Historische Reeks, 13
Natuurlijk, slechts een kleine minderheid van de Drenten kwam ooit in aanraking met de ‘sterke arm’. Toch behoorden de Drentse misdaadcijfers aan het begin van de twintigste eeuw tot de hoogste van het land. Ze liepen bovendien scherp op tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit boek gaat over geweld, diefstal, belediging, smokkel en andere delicten die zijn gepleegd door inwoners van dertien Drentse gemeenten in de jaren 1911-1918. Waarom pleegden zoveel mensen misdrijven en wie kwamen er tot criminaliteit? Waarom leefden in sommige streken veel meer ‘criminelen’ dan in andere plaatsen? Staken de Drentse veenderijen daarbij weer zo ongunstig af?
Deze vragen worden in dit boek beantwoord aan de hand van rechtbankdossiers en aanvullende bronnen. Nauwgezet gaat de auteur na, wie voor welk type delict is veroordeeld, waarom beklaagden tot hun daad kwamen en welke straffen de rechters hebben opgelegd. Naast de ontwikkeling van de misdaad, de kenmerken van de daders en veelplegers wordt veel aandacht besteed aan de aard van de criminaliteit zelf. Er bestaan immers diverse soorten strafbare feiten, die niet allemaal met gelijke frequentie werden gepleegd.
Albert Eggens (1975) studeerde eind 2003 af aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 2005 op deze studie. Hij werkt tegenwoordig als docent geschiedenis in het voortgezet onderwijs."
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
282
Laatste editie
07 juli 2005
Uitgeverij
Koninklijke Van Gorcum b.v.
ISBN
9789023241461
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic