Van een andere planeet

0

'Ik neem taal te letterlijk. Soms zegt men: "Dat zal wel leuk zijn." Ik begrijp niet waarom mensen zoiets zeggen. Ze kunnen toch niet in de toekomst kijken? En waarom zou je iets zeggen wat je niet zeker weet? Dat begrijp ik niet, dat heeft geen zin. Daar dienen woorden niet voor.'

Dominique is anders, ze heeft autisme. Mensen vinden haar 'moeilijk'. Autisme is onzichtbaar. Een persoon met autisme leeft op een andere planeet.

In dit autobiografische verslag leren we autisme kennen van binnen uit. We voelen aan den lijve de hinder die Dominique ondervindt bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden, zoals boodschappen doen of koken. De wereld is beangstigend omdat alle zintuiglijke prikkels een chaos teweegbrengen, met een allesoverheersend gevoel van ontreddering en paniek tot gevolg. Gewone geluiden, zoals het geritsel van een plastic zakje of geroezemoes, veroorzaken helse pijnen, vergelijkbaar met tandpijn. Communicatie verloopt stroef en leidt tot misverstanden en onbegrip, met ruzie tot gevolg. Sociaal contact lukt alleen bij mensen die ze goed kent.
Deze uitermate heldere uiteenzetting geeft ons inzicht in de verwarrende maar ook soms grappige belevingswereld van een jonge vrouw met autisme.

Theo Peeters, directeur van het Opleidingscentrum Autisme, schreef een inleiding.
Verschenen in
Genre
Gezondheid & Psychologie
Aantal pagina’s
140
Laatste editie
17 mei 2002
Uitgeverij
Houtekiet
ISBN
9789052406596 , 9789492179838
Bestel dit boek vanaf  €15,00 bij

bestellen
bestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic