Verleden in verf

,

1

De hunebedbouwers, Willem van Oranje en Mohammed B. hebben één ding gemeen: zij woonden in het land dat inmiddels het Koninkrijk der Nederlanden heet. In duizenden jaren is het vormgegeven door miljoenen inwoners. Hun geschiedenis is beschreven door historici, onderzocht door archeologen, verbeeld door kunstenaars.
Rembrandt schilderde De samenzwering van Claudius Civilis, over de strijd tussen Bataven en Romeinen; waarom werd het schilderij uit het Amsterdamse stadhuis verwijderd? Kijk naar de gruwelijke Lijken van de gebroeders de Witt, en je realiseert je dat de volgende politieke moord Pim Fortuyn betrof.
Hans den Hartog Jager en Pieter Steinz gingen op zoek naar kunstwerken die historische gebeurtenissen als onderwerp hebben. Zij vroegen zich af: waarom is deze gebeurtenis zo verbeeld en niet anders? Hoe schilderde een protestantse kunstenaar de Tachtigjarige Oorlog, en hoe zag de Opstand eruit bij de katholieke Vélazquez? Wat zien we níét op Dirk Valkenburgs Plantage in Suriname, en juist wél op Portret van Erasmus van Hans Holbein? Verleden in verf is een Nederlandse geschiedenis en kunstgeschiedenis in één.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
256
Laatste editie
03 november 2011
Uitgeverij
Singel Uitgevers
ISBN
9789025368975 , 9789025307424

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic