Wakend over Rome

0

Tijdens de republiek was Rome een stad zonder militairen. Toen Keizer Augustus aan de macht kwam, besefte hij dat de aanwezigheid van soldaten in de stad noodzakelijk was om de politieke stabiliteit en veiligheid te garanderen. Hij richtte een elitecorps op dat moest instaan voor zijn bescherming. Daarmee was de trend tot de militarisering van de hoofdstad van het Romeinse Rijk gezet.
Als bodyguards avant-la-lettre vergezelden de praetorianen de keizer overal. Die bevoorrechte positie gaf hen heel wat uitzonderlijke bevoegdheden. Vele soldaten waren verwikkeld in intriges en complotten op zoek naar mogelijkheden om hun eigen macht te versterken. De keizer op zijn beurt buitte de band tussen de troepen in Rome en hun voormalige legioenen uit de provincies uit om de controle over zijn leger te versterken. De soldaten in Rome groeiden zo uit tot een machtige factor in het Romeinse Rijk.
In Wakend over Rome maak je kennis met de verschillende militaire eenheden in Rome, vanaf de late Republiek tot het uiteenvallen van het Romeinse Rijk. Auteur en archeoloog BERNARD VAN DAELE publiceerde bij Davidsfonds / Leuven eerder al het succesvolle Het Romeinse leger over de landstrijdkrachten en De Romeinse marine over de vloot van die legendarische krijgsmacht. Dit intrigerende boek vervolledigt het drieluik over het Romeinse leger.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
272
Laatste editie
18 september 2009
Uitgeverij
Davidsfonds
ISBN
9789058266606
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic