Wereldverbeteraars

,

0

Titel ook verkrijgbaar in het Engels (9789052603896)
Revolutionairen, anarchisten, socialisten, vredesactivisten, seksuele hervormers, fundamentalisten... wereldverbeteraars zijn van alle tijden. De collecties van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam zijn er vol van. Het IISG is het grootste documentatiecentrum ter wereld op het terrein van sociale geschiedenis en emancipatorische bewegingen. Vijftig strekkende kilometer boeken, archieven, posters, spandoeken en foto’s vormen de verzameling waaraan het Instituut zijn vermaardheid dankt. Dit boek verschijnt ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van het IISG in 2010. Het kijkt terug op driekwart eeuw verzamelen in internationale context. Maar het schrijft ook een nieuwe geschiedenis van creatieve ideeën en mensen die zich inzetten voor radicale verandering. Wereldverbeteraars vormen de rode draad in het verhaal, dat is opgebouwd uit meer dan tweehonderd originele documenten. Van Karl Marx naar Aung San Suu Kyi, van de Franse Revolutie naar de Chinese studentenopstand van 1989, van de wereldbestormers in de Gouden Eeuw naar de antiglobalisten van nu.
Jaap Kloosterman en Jan Lucassen zijn senior stafmedewerkers van het IISG en samenstellers van de tentoonstelling ‘Wereldverbeteraars, 75 jaar IISG’ in het Gebouw van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, 29 oktober 2010 tot 30 januari 2011.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
240
Laatste editie
01 november 2010
Uitgeverij
Aksant
ISBN
9789052603865
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic