Advertentie
Wie ben ik?

Wie ben ik?

3
Gelezen 3 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 11 Favoriet 0 Recensies 2
Non-fictie Spots 4   Topics 0

Al enkele dagen na het einde van de oorlog, op 8 mei 1945, publiceerde de Minister van Justitie het Besluit Oorlogspleegkinderen. De verantwoordelijkheid voor de Joodse pleegkinderen kwam te liggen bij de Rijkscommissie voor Oorlogspleegkinderen (OPK). Er werden bij deze commissie ongeveer 4000 Joodse kinderen aangemeld, waaronder zo’n 1370 wezen. Een van hen was ik. Mijn leven heb ik te danken aan mensen uit het verzet. Dat het OPK ook door deze mensen werd geleid, is volgens mij niet goed geweest. Zij hadden onvoldoende expertise in huis om de belangen van deze weeskinderen, waar het ging om het vaststellen van hun identiteit, te behartigen. In de commissie waren de Joodse leden in de minderheid, ten gevolge waarvan té vaak door OPK aan de Rechtbank werd geadviseerd de voogdij van de Joodse wezen te laten bij de niet-Joodse gezinnen waar ze in de oorlog ondergedoken waren. Als ik eind 1980 mijn OPK-dossier in bezit krijg, kom ik na bestudering tot de conclusie dat de vaststelling van mijn identiteit op een onzorgvuldige, misschien wel gemakzuchtige wijze is gedaan. Alleen op basis van het fotootje (1946) op de voorzijde van dit boek. Deze werd vergeleken met een aantal familiefoto’s uit de periode 1920-1940.

Op 30 april 1946 schrijft het OPK aan mijn pleegouders: “Uw pleegkind Gerrit is geïdentificeerd. Zijn werkelijke naam is Louis Godschalk. Louis werd door zijn ouders Loekie genoemd. De foto van Gerrit retourneer ik, alle drie [de] dames hebben hun neefje Louis Godschalk herkend.”

Op basis hiervan besluit De Arrondissementsrechtbank te Amsterdam op 22 juli 1948: Overwegende, dat de Rechtbank in dit geval de Joodse indicatie niet voldoende sterk acht, om overplaatsing van de minderjarige naar een Joodse omgeving te rechtvaardigen; Overwegende, dat de Rechtbank zich derhalve kan verenigen met het voorstel der Commissie inzake de voogdij; BESCHIKKENDE: Benoemt tot voogd over de minderjarige voornoemd; Feike Rienstra, wonende te Munnekeburen 177.

In de huidige tijd zou bovenstaande procedure van identificatie volstrekt onvoldoende en ongeloofwaardig zijn. Dit is de ene kant van mijn levensverhaal, de andere is het zoeken naar wat het voor mij betekent om Jood te zijn. Als u het boek gelezen hebt begrijpt u waarom de schrijver Koos Boorsma, de titel Wie ben ik? gekozen heeft.

Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
226
Uitgeverij
Aspekt B.V., Uitgeverij
Laatste editie
26 november 2018
ISBN
9789463383769
+

Boekinformatie wijzigen
1 keer bewerkt, laatste bewerking door Tea.
Rapporteer deze bijdrage
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 18,95
E-book prijsvergelijker

Door lezers

Tekst en uitleg / Bloemlezing uit alle recensies van de winactie
06 augustus 2019 12 reacties
Tekst en uitleg / Vijfenzeventig volgers en een ludieke winactie
24 juli 2019 128 reacties
Boeken met een ster / Wie ben ik? - Koos Boorsma
06 juni 2019
  Meer artikelen

Lezersrecensies (2)

indringend

door: wil veltkamp 1 like
De presentatie van Wie ben ik? De zoektocht van Louis Godschalk, te boek gesteld door Koos Boorsma, vond op donderdag 17 januari 2019 plaats. Louis, de hoofdpersoon van het boek was hierbij aanwezig. Hij was als Joods kind ondergedoken in Friesland. Het boek is zowel zijn levensverhaal als ook het...

Wie is Louis Godschalk?

door: Anneke 1 like
Bij het zien van de schitterende cover van Wie ben ik? van Koos Boorsma wil je weten wie het jongetje is dat je zo verbaasd aan staat te kijken. Aan de kleding en het speelgoedhondje kan je zien dat de foto lang geleden is gemaakt. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wie Louis Godschalk is...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook