Wonderjaren

0

In 2013 is het tweehonderd jaar geleden dat Gijsbert Karel van Hogendorp (1762-1834) de onafhankelijkheid van Nederland uitriep en Nederland een grondwet gaf die tot de dag van vandaag geldig is. Maar wie is deze kleurrijke figuur, die naar de Pruisische Cadettenschool gaat, in een omgeving van mannenliefde verkeert, schipbreuk lijdt op reis naar de Verenigde Staten, en zich bezighoudt met het magnetisme? Een ambitieuze patriot die na de aftocht van de Fransen het landsbestuur overneemt en voorziet van een moderne grondwet? Of toch eerder de prinsgezinde regentenzoon die ervoor zorgt dat Nederland een monarchie wordt met een koning aan het hoofd?
Het is deze ambiguïteit die hem tot een fascinerende persoon maakt, maar die er wellicht ook voor zorgt dat hij voor het grote publiek wat verscholen is gebleven, achter bekende namen als Schimmelpenninck en later Thorbecke.
Wonderjaren geeft een mooi beeld van een veelzijdig man, die nu eindelijk zijn verdiende plaats in de vaderlandse geschiedschrijving krijgt.

Diederick Slijkerman (1969) is historicus en jurist. Hij schreef onder meer In dienst van de Kroon, over de complexe positie van vicepresidenten van de Raad van State. Ook publiceerde hij Het geheim van de ministeriële verantwoordelijkheid, over de negentiende-eeuwse politieke kwesties die de verhouding tussen koning, kabinet, Kamer en kiezers hebben bepaald.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
240
Laatste editie
15 mei 2013
Uitgeverij
Bert Bakker
ISBN
9789035137998
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic