Woorden zonder muziek

2

Artikelen 1
Philip Glass behoort tot de invloedrijkste componisten en musici van de tweede helft van de twintigste eeuw. Zijn omvangrijke werk reikt van opera's, symfonieën, concerto's, musicals, kamermuziek, vioolkwartetten en solostukken tot aan filmmuziek, popmuziek en op muziek gezette poëzie en proza. Hij is baanbrekend geweest in het slaan van bruggen tussen klassieke muziek en andere vormen van kunst en theater. Hij liet zich inspireren door beeldend kunstenaars, schrijvers en dichters; zijn filmmuziek - onder meer voor The Hours - werd tot drie keer toe genomineerd voor een Academy Award.
In dit fascinerende boek laat Glass zien wat de kracht is van muziek in het menselijk bestaan en hoe muziek de wereld kan veranderen.
Hij vertelt ook over zijn eigen creatieve proces, over zijn jeugd in Baltimore en zijn studie van Schubert, Bach en Mozart bij de legendarische
Nadia Boulanger in Parijs, waar hij kennismaakte met de filmgroten van de nouvelle vague en waar hij voor het eerst het rijke arsenaal van zijn eigen talenten ontdekte.
Glass' werk telt vele hoogtepunten. Hij schreef een opera gebaseerd op Coetzees roman Waiting for the Barbarians, hij maakte furore met Einstein on the Beach en Satyagraha. Zijn nieuwste opera over Kafka's Het Proces beleefde onlangs in Londen zijn première.

Woorden zonder muziek is ook gewijd aan Glass' bewogen privéleven. Hij werkte bij Bethlehem Steel, reisde vele malen naar India en was in de jaren '70 taxichauffeur in New York. Glass is vier keer getrouwd en heeft vier kinderen. Tot zijn omvangrijke vriendenkring behoren en behoorden onder anderen: Richard Serra, Sol Lewitt, Jerome Robbins, David Byrne, Chuck Close, Linda Ronstadt, Woody Allen en Leonard Cohen.
Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Aantal pagina’s
464
Laatste editie
09 juni 2015
Uitgeverij
Hollands Diep
ISBN
9789048824496 , 9789048824502


Artikelen over Woorden zonder muziek

  Meer artikelen
Advertentie

Lezersrecensies (1)

Glass' 'struggle': het verhaal van de J.S. Bach van deze tijd

door: VictorDLV 3 reacties 1 like
Een muziekvernieuwer, die zal dan wel met een gouden lepel in de bek zijn geboren en vanaf zijn vierde als een moderne Mozart door het cultureel-elitaire complex zijn toegejuicht. Not. Goed, de kinderen in het gezin Glass kregen muziekles van het inkomen dat pa’s platenzaakje en moe’s...
ebook

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic