Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


Tien vragen aan Literatour-auteur Maren Stoffels

Tijdens de Literatour krijgen 100 scholen een of meerdere bezoeken van een schrijver. Een team van 21 enthousiaste auteurs gaat de uitdaging aan om in deze week met zoveel mogelijk jongeren in gesprek te gaan over lezen en hun vak. Voor het zover is, lees je alvast een interview met de auteurs van het tourteam. In dit artikel: Maren Stoffels.

Dit interview is al eerder verschenen voor Literatour 2022-2023

Maren Stoffels (1988, Amsterdam) op haar negende haar eerste boek, over een eskimootje dat zijn vader zoekt. Via auteur Hans Kuyper zocht ze contact met uitgeverij Leopold. Die publiceerde in 2005 haar eerste boek Dreadlocks & lippenstift. Sinds dit eerste boek zijn er veel boeken van Stoffels verschenen. De laatste jaren schrijft ze thrillers voor jongeren (12+), waaronder Escape Room, Fright Night, Room Service en Escape Room 2.0. Met deze thrillers werd ze meermaals genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury.

Foto: © Stefan Neeven

Wat is volgens jou de definitie van succes als auteur?

Als je schrijft vanuit je hart en je niet laat leiden door het woordje 'succes'.

Hoe voelde je je toen je jouw schrijfwerk voor het eerst aan iemand liet lezen?

Mijn opstel over een enge wiskunde-juf werd voorgelezen tijdens een uurtje Nederlands in de derde klas. Die wiskunde-juf leek trouwens als twee druppels water op de onze … Het moment dat mijn klasgenoten moesten lachen om mijn verhaal, was het moment waarop ik zeker wist: ik wil schrijven voor publiek.

Kun je je een docent herinneren die jou het plezier in lezen deed ontdekken? Hoe ging dat?

Als eerste komt Annemarie in mij op, een docente van de middelbare school. Zij gaf mij les in de eerste drie jaar en van haar kregen wij als klas veel schrijfopdrachten. Dat was natuurlijk al geweldig voor iemand zoals ik, maar ook gaf zij veel tips voor nieuwe boeken. Door haar heb ik veel nieuwe schrijvers ontdekt.

Wat vind jij het leukste aan een schoolbezoek en het ontmoeten van jonge lezers?

Hun eerlijkheid. Laatst trof ik een jongen die zei: 'Mevrouw, ik haat lezen en het gaat u ook niet lukken mij in een uur te overtuigen.'
Ik zeg: 'Die uitdaging ga ik aan.'
Na 55 minuten zegt hij: 'Het was heel interessant en zo, maar ik ga nog steeds niet lezen.'
Ik zei: 'Ik heb nog vijf minuten over. Hoe heet je? Jonah? Goed, mijn volgende hoofdpersoon heet Jonah.'
Hij keek verbijsterd op: 'Kan dat?!'
Ik: 'Natuurlijk, ik ben de baas over mijn verhaal.'
'Wanneer komt het uit? Ik ga het lezen!'
En ik had nog drie minuten over.

Welk advies zou je jongeren willen geven die zelf graag willen schrijven?

Geloof in jezelf en wat je gemaakt hebt. In eerste instantie staan jouw verhaal en jijzelf er alleen voor. Dus vertrouw erop dat het geweldig is. En daarna kan je het beste je verhalen aan anderen voorlezen, die kunnen jou nog tips geven hoe het nóg beter kan.

'In eerste instantie staan jouw verhaal en jijzelf er alleen voor. Dus vertrouw erop dat het geweldig is.'

Welke muziek is volgens jou perfect om bij te schrijven (of lezen) en waarom?

Muziek die past bij de scene. Eminem voor moordscènes, Nielson voor vrolijke stukjes, Justin Bieber bij liefdesverdriet en Coldplay voor rouwscènes. Maar die muziek is voor iedereen anders. Coldplay werd namelijk gedraaid bij de begrafenis van mijn beste vriendin, dus voor mij is die muziek 'rouw', maar dat kan bij iedereen anders zijn. Zoek muziek die jouw gevoel versterkt.

Heb je volgens jou een opleiding nodig om schrijver te kunnen worden en waarom wel of niet?

Nee. Ik heb zelf ook geen opleiding gehad! En goed zijn in Nederlands is fijn, maar ook dat was niet mijn beste vak … Een liefde voor verhalen en een hoop fantasie doet meer.

Kun je jezelf als auteur omschrijven in vijf woorden

Gevoelig, toegankelijk, fantasierijk, creepy (enge boeken soms …) en passievol.

Hoe zie jij de toekomst van het boek voor jongeren?

Positief. Anders zou ik dit werk niet doen. Jongeren lezen heus wel, maar soms moet je ze een beetje enthousiasmeren. Of hun naam als hoofdpersoon gebruiken.

Welke toekomstdromen heb je nog?

Een verfilming, wereldwijd doorbreken (droom groot!) en vooral: heel veel boeken blijven maken. Dat ik dit werk al 17 jaar elke dag mag doen is de grootste droom die uitkomt.

Dit of dat

Eerst het boek

Lezen in bed

Overdag schrijven

Dik

Boekhandel

Een schrijfplan maken

Deadlinehater

Eén waanzinnige recensie

Eerst de film

Lezen op de bank

's Nachts schrijven

Dun

Bibliotheek

Spontane schrijverij

Deadlinelover

Een topplek in de bestsellerlijst

Reacties op: Tien vragen aan Literatour-auteur Maren Stoffels